Tycho Atanasov: “Kampioen zijn voelt geweldig”

Tycho Atanasov uit Emmen en zijn vrienden van het zwemteam. Tycho staat tweede van rechts. Eigen foto

Tycho Atanasov is vijftien jaar en woont in Emmen. Hij is een talentvolle zwemmer en heeft in zijn jonge carrière al veel medailles gewonnen. Lees meer over hem in deze Sportpraat.

Wie ben je?
„Ik ben Tycho Atanasov. Ik ben 15 jaar en woon in Emmen.”

Naar welke school ga je?
„Ik ga naar het Carmelcollege in Emmen. Ik zit in 4 Havo en ga naar het Sporttalentcentrum van de school.”

Welke sport beoefen je en bij welke vereniging?
„Ik doe aan wedstrijdzwemmen en ben lid van de Kikker.”

Wat maakt deze sport zo leuk?
„Ik vind zwemmen op zich heel leuk om te doen. In een training zwem ik ongeveer vijf kilometer, dat klinkt wel leuk. Het helpt natuurlijk wel dat ik het aardig kan, waardoor ik op landelijk niveau presteer. Het daagt me uit om mijzelf steeds te blijven verbeteren.”

In welk team sport je?
„Drie dagen per week train ik samen met de selectie van de Kikker in Aquarena. Drie dagen sport ik samen met de andere zwemmers van het Sporttalentcentrum van het Carmelcollege.”

Wat is het mooiste aan dit team?
„Het selectieteam van de Kikker is een hele gezellige groep vrienden. We hebben veel plezier samen en waardering voor elkaars prestaties. Tijdens wedstrijden moedigen we elkaar aan.”

Op welk niveau sport je?
„In de competitie komen we uit in de landelijke B-competitie. We hopen komend seizoen te promoveren naar de A-competitie, dat is vergelijkbaar met de Jupiler League in het voetbal. Ik mag daarnaast ook deelnemen aan de Regionale A kampioenschappen en de Nederlandse Kampioenschappen voor Junioren en Jeugd.”

Waarom sport je bij jouw club?
„Het is een gezellige club mensen. De trainingen spreken mij aan en er worden leuke activiteiten tijdens het seizoen georganiseerd.”

Hoe vaak train je per week?
„Zes tot zeven keer. Anderhalf tot twee uur per zwemtraining. Daarnaast nog een uur landtraining.”

Wanneer was jouw laatste wedstrijd en hoe ging het?
„Net voor de zomervakantie. De Speedo Fast Water Meet in Amsterdam. Ik heb daar zeven afstanden gezwommen en op alle afstanden mijn persoonlijke record verbeterd. Op dit moment sta ik nummer 1 op de 100 meter rug junioren 4.”

Gloriemoment?
„Mijn gouden medaille op de 100 meter rug tijdens het NK Junioren en Jeugd. Nederlands Kampioen zijn is een geweldig gevoel.”

Wat wil je nog bereiken in jouw sport?
„Het liefst zou ik naar de Olympische Spelen gaan, maar of dat gaat lukken, is natuurlijk de vraag. Ik train hard en zie hoe ver ik kom.”

Grootste blunder?
„Ik viel bijna van de muur in het bad tijdens een wedstrijd, vlak voor de finale 50 meter rug. Ik kon me nog net in evenwicht houden.”

Wie is jouw grote voorbeeld?
„Michael Phelps.”

Hoe breng je graag jouw vrije tijd door?
„Dit gaat mijn moeder niet leuk vinden, haha. Op de bank hangen en Netflix kijken.”

Is er nog iets wat je wilt delen met de lezers?
„Op 11,12,18 en 19 november organiseert de Kikker de Regionale A Kampioenschappen korte baan in Emmen. Leuk om te zien, dus kom eens kijken!”

Bron: Zuidoosthoeker 25-08-2017