Emmen kiest definitief voor wedstrijdzwembad met acht banen

Foto: Dagblad van het Noorden

Een wedstrijdbad met acht banen en een instructie- en doelgroepenbad met zes banen. Zo komt het nieuwe zwembad van Emmen er in 2018 uit te zien.

Dat het bad er komt, dat is al een tijdje geen nieuws meer. Heel Emmen is er van doordrongen dat het huidige Aquarenabad op geen enkele manier meer voldoet aan de eisen van deze tijd. De energierekening van het gedateerde bad is enorm en daar valt niet meer tegenop te renoveren. De vraag was alleen hoe het bad dat aan de Meerdijk wordt gebouwd eruit komt te zien.

Een wedstrijdbad met zes banen en een instructiebad met eveneens zes banen; dat was de insteek van wethouder Bouke Arends (PvdA). Ondanks kritiek van zwemvereniging De Kikker en de Koninklijke Nederlandse Zwem Bond KNZB verdedigde Arends dat tijdens de raadscommissie gloedvol, in de wetenschap dat het aantal beloofde internationale wedstrijden doorgaans nogal tegenvalt.

Maar Arends werd gisteravond eenvoudig door door de raad op een ander spoor gezet. Alle fracties steunden een amendement van Wakker Emmen voor een bad met acht banen. Zo’n bad heeft Drenthe nog niet, en volgens Pascal Schrik (WE) heeft de KNZB al aangegeven dat Emmen met zo’n bad ,,op prachtige evenementen’ mag rekenen. ,,Zwemmen in Emmen moet weer een feestje zijn.’’ Om met de twee extra banen de gemeente niet op kosten te jagen wil de raad een nog duurzamer bad, bijvoorbeeld met zonnecollectoren en zonnepanelen.

LEF! en D66 deden er nog een schepje bovenop met een motie waarin gevraagd wordt om restwarmte van bedrijven op het Emmtec-terrein te gebruiken voor de verder verduurzaming van het bad. Maar volgens Arends is uit eerdere gesprekken met deze bedrijven gebleken dat dit onhaalbaar is omdat de afstand naar de Meerdijk te groot is. De motie werd verworpen.

De wethouder liet zich verder vrij eenvoudig overhalen om van de zes banen acht stuks te maken. Wel temperde hij de door Jenneke Ensink van LEF! opgeroepen verwachtingen dat Emmen het architectonisch mooiste bad krijgt. In de zomer van volgend jaar is duidelijk hoe het zwembad er preceis uit komt te zien, in 2018 moet het in gebruik genomen worden. Het bad gaat 15,1 miljoen euro kosten, dat is 8 ton meer dan met zes wedstrijdbanen de bedoeling was.

Bron: Dagblad van het Noorden 22-12-2016