De Kikker wordt het feestbeest van 2010

Gerard Huising toont de nieuwe clubvlag met Madelon van der Ploeg (midden) en Leonie Noordhuis. Foto: Boudewijn Benting

Nadat eerder natuurbeschermers de kikker al omarmden, is het dit jaar de beurt aan sportliefhebbers. De Emmer zwem- en waterpoloclub De Kikker viert namelijk het 75-jarig bestaan.

Natuurbeschermers bombardeerden 2008 al tot Jaar van de kikker. Sportief Emmen volgt twee jaar later. Op 27 mei 2010 is het 75 jaar geleden dat de zwem- en waterpoloclub De Kikker werd opgericht. De Kikker heeft landelijk faam verworven met de organisatie van een breed scala aan nationaal en internationaal tot de verbeelding sprekende toernooien als het NK zwemmen korte baan en een pre-olympisch waterpolotoernooi voor vrouwen.

Geheel des Kikkers pakt de club uit met een keur aan evenementen. Met de presentatie van de speciale De Kikker jubileumvlag luidde de club zaterdag een jaar in, dat vol in het teken staat van 75 jaar De Kikker. Van maand tot maand, van januari tot december. Wat er uit springt zijn een symposium waarvoor 200 sportclubs uit de gemeente Emmen zijn uitgenodigd, een zeslanden waterpolotoernooi, het Emmer kampioenschap zwemmen voor basisscholen en een groots opgezet Kerstgala synchroonzwemmen met een demonstratie van de nationale selectie. De Kikker zet zichzelf goed in de picture. Dat heeft, behalve dat een zichzelf respecterende club zo’n jubileum natuurlijk niet ongemerkt voorbij kan laten gaan, nog een andere reden. “We gaan een cruciaal jaar tegemoet”, zegt voorzitter Gerard Huising met een knipoog naar het Aquarenabad.

Het Emmer zwempaleis, dat bij de ingebruikname in 1984 als één van de mooiste accommodaties in Nederland gold, is niet alleen verouderd, maar vooral ook veel te klein. Zo klein, dat De Kikker de vraag naar zwemwater niet aankan. Drie jaar geleden lanceerde de club het KNZB Sterrenplan, een traject van anderhalf jaar voor kinderen tussen de vijf en acht jaar. Naast het zwemmen maken de kinderen kennis met waterpolo en synchroonzwemmen. Dat Sterrenplan bleek een doorslaand succes. Huising: “We hebben er zo’n honderd leden bij gekregen, maar zitten met een schreeuwend tekort aan badwater. We zouden het dubbele moeten hebben van nu. Het mooiste jubileumcadeau zou een nieuw zwembad zijn.”

Het plan van investeringsbedrijf Omale om ter hoogte waar nu het zwembad staat een luxueus kuuroord te laten verrijzen kan De Kikker verder helpen. Op korte termijn is wat betreft de plannen voor een nieuw bad geen doorbraak te verwachten, zegt Harm Lassche, die als hoofd sportzaken van de gemeente Emmen annex voorzitter van de commissie zwembaden afdeling Noord een dubbele pet op heeft. “Alles zit nog in een aftastende fase. Er is nog niet eens een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd.”

Enige terughoudendheid kan dus geen kwaad voor De Kikker als het gaat om werving van leden. Maar in de themakeus voor het sportsymposium in de Grote Kerk op 25 januari is daar geen rekening mee gehouden. ’Hoe krijg je de inactieven actief?’ is het thema tijdens een forumdiscussie met onder andere ex schaatser Hilbert van der Duim en waterpolo-international Rianne Guichelaar, die met Oranje goud veroverde op de Spelen in Peking.

Bron: Dagblad van het Noorden 24-05-2010